woensdag 7 december 2016

Wacht eens even...

Toen ik klein was, was Kerstmis zo veel groter dan nu. Thuis was de jacht op een kerstboom een hele gebeurtenis. Kerstballen werden opnieuw bewonderd. De lelijke moesten achterin, de favorieten kregen een prominente plaats en werden behandeld als kristallen kostbaarheden. De kerststal werd meticuleus gezet. Je mocht er niet aan denken dat de gezichten van Kaspar, Balthasar of Melchior niet tegelijk zichtbaar waren èn naar de kribbe gedraaid stonden, of dat het sneeuwdeken in watten bovenop de stal vlekken vertoonde omdat het doorheen de jaren zo vaak gebruikt, gescheurd, opgerold en opgeborgen was.

Op school was de voorbereiding ook heel ernstig. De week voordat de advent begon, maakten we met de juf een adventskrans. Elke ochtend tijdens de advent gingen de lichten heel even uit, werd de klas in een donkere cocon gegoten, en gingen er één, twee, drie, en in sommige jaren zelfs vier kaarsjes aan terwijl we met ingetogen overgave “het is weer zover, het is weer advent” zongen. Misschien ging de essentie van de zaak wel nog wat aan ons voorbij, maar het voelde toch als thuiskomen. Het klonk naar verbondenheid, het rook zoals alleen groen kan ruiken.

Dat is nu wel even anders. Vanaf het eerste middelbaar is de aanloop naar Kerstmis bij velen gewoon een aanloop naar het einde van het semester of naar “de feesten”, wordt de focus gelegd op proefwerken, moeten de kerstinkopen gedaan worden terwijl het net zo druk is op de baan, worden lijsten van traiteurs met elkaar vergeleken, wordt er gezucht en gepuft over hoe we allemaal blij zullen zijn als die hele hectische periode weer achter ons ligt en maken we ons al zorgen over de indigestie die komen zal.


Wat is er gebeurd? Hoe zijn we zo erg op een zijspoor geraakt? Bij de gelukkigen onder ons is het adventsgevoel in de kindertijd geplant. Volgens de Germanen wordt na een donkere periode vanaf 22 december weer plaats gemaakt voor de zon, voor nieuw leven. Volgens christenen wordt op 25 december een kind geboren dat het licht van de wereld is. In beide tradities is de periode daarvoor een heel donkere periode. Die duisternis voelen de meesten onder ons wèl. En als we nu dat zaadje van in onze kindertijd weer voeden? Maken we dan wel voldoende tijd om bewust te wachten? Op Christus, op de zonnewende, of op nieuw leven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.